TEMEL ALTI DRENAJ NEDİR VE NASIL YAPILIR?
Hayatımızın kaynağı olan su, hayatımızı birçok konuda kolaylaştırsa da, bazı konularda da zorlaştırmaktadır. Su yaşamımız için vazgeçilmez de olsa, yapılar için sıkıntı yaratabilir. Bu sebeple suyu yapılardan uzaklaştırmak gerekmektedir. Drenaj, binaların dış duvarlarından temele sızan suların ya da yeraltı sularının, bina ve altyapı elemanlarına zarar vermesini önlemek amacıyla yapılan ve su yalıtımı uygulamasının daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bir sistemdir.
Drenaj yapmaya başlamadan önce, drenaj borularının ebatlarının belirlenmesi için, zemin cinsi ve bölgenin mevsimsel özellikleri incelenmelidir.
Yeni yapılacak binalarda temel alt seviyesinden 40 cm aşağıda drenaj hattının konumlandırılması doğru bir çözüm olarak kabul edilmektedir.
Drenaj sistemi, drenaj borusu, keçe ve mıcır malzemelerinden oluşmaktadır. Yeni yapılarda, temel için grobeton dökmeden önce drenaj hattını tamamlamak gerekir. Hafriyat yapılmış sahada kepçe ile drenaj kazısı, temel alt kotundan en az 40 cm aşağıda olacak şekilde yapılır. Drenaj kazısı başlangıç noktası ve bitiş noktası, şehir yağmur suyu hattının güzergâhına göre belirlenir. Drenaj kazısı yapılıp, kazı içerisi temizlendikten sonra kazı yapılan çukurun alt kısmı mıcır ile 15-20 cm kadar doldurulur. Daha sonra bu alana drenaj boruları döşenir.
Drenaj boruları suyu akıtmak istediğimiz yöne doğru yaklaşık %1 eğimle döşenmelidir. Bu eğimi verebilmek için toprak kazılırken veya mıcır serilirken mutlaka eğim hesaplanarak işlem yapılmalıdır. Ayrıca borular döşenmeden önce keçe ile sarılıp, telle bağlanmalıdır. Çünkü keçe ile boru sarılmazsa zaman içerisinde borunun içerisine yabani otlar, ağaç kökleri, pislikler dolmaya başlar ve drenaj borusunun işlevini kaybetmesine sebep olur.
Boru döşeme işlemi de tamamlandıktan sonra, boruyu örtecek kadar mıcırla bu boru tamamen kapatılmalıdır. Yani boru tamamen mıcırın içinde kalmalıdır. Daha sonra kalan kısım toprak ile kapatılmalıdır. Böylece temel altı drenaj sistemimizi tamamlamış oluruz.
Comments